Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (2024)

De politie is er wederom in geslaagd om een aanbieder van een cryptografische versleuteldienst te kraken. Ditmaal gaat het om Sky ECC. Naast Belgische opsporings- en handhavingsdiensten zouden ook Nederlandse overheidsinstanties betrokken zijn geweest bij het kraken van de dienst.

Dat schrijven het Vlaamse P-Magazine en Het Parool.

Politie doet op meer dan 200 plekken invallen

Sinds 5 uur vanochtend heeft de Belgische politie op meer dan tweehonderd in de regio van Antwerpen plekken een inval gedaan. Eric Van Duyse van het federaal parket bevestigt tegenover P-Magazine dat ‘speciale eenheden’ eerst naar binnen gingen. Daarna konden politieagenten van start gaan met de huiszoeking en het veiligstellen van bewijsmateriaal. Ongeveer 1.500 agenten namen deel aan deze actie.

De politie was op zoek naar drugsdealers en personen die helpen hun criminele activiteiten te verdoezelen, zoals informanten en mensen die het geld konden witwassen. Diverse verdachten zijn meegenomen voor verhoor. De politie zegt met de invallen ‘een zware klap’ te hebben toegediend aan de drugswereld in België.

‘Nederlandse overheidsinstanties betrokken bij kraken Sky ECC’

Een bron vertelt dat de huiszoekingen uitgevoerd konden worden omdat de politie erin was geslaagd om Sky ECC te kraken. Dat is een cryptotelefoondienst die berichten tussen zender en ontvanger versleutelt die ‘onkraakbaar’ zouden zijn.

Dat laatste blijkt niet het geval. Belgische opsporings- en handhavingsdiensten zouden de communicatie tussen de leden van drugsbendes hebben weten te kraken. Het parket en de politie wisten daardoor precies wat er gaande was en kon zo de criminelen opsporen. Volgens ingewijden luisterde de politie twee jaar lang heimelijk de gesprekken af die de drugsdealers onderling voerden.

P-Magazine noemt alleen Vlaamse politieagenten en opsporingsdiensten. Volgens Het Parool zijn ook Nederlandse overheidsinstanties betrokken geweest bij het kraken van Sky ECC. Het dagblad schrijft dat de cryptodienst eind vorig jaar gekraakt is. Overheidsdiensten konden ‘een tijdlang’ live meelezen met de berichten die over en weer werden gestuurd. Recente cocaïnevangsten in de haven van Antwerpen zijn naar verluidt toe te schrijven aan het kraken van de berichtendienst.

Nederlandse en Franse politie kraken EncroChat

Het is niet de eerste keer dat een cryptodienst wordt gekraakt. Vorig jaar juli maakten opsporings- en handhavingsinstanties bekend dat ze tussen april en juni meeluisterden met criminelen die EncroChat gebruikten. Onder de codenaam 26Lemont wisten de Nederlandse en Franse politie meer dan twintig miljoen vertrouwelijke berichten te onderscheppen. “Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten”, zo vertelde Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, destijds.

Door berichten te lezen voordat ze versleuteld werden, kreeg de politie informatie in handen die hielp bij het identificeren van verdachten en het in kaart brengen van hun werkwijze. Agenten arresteerden in korte tijd honderd verdachten van zware delicten, ontmantelden negentien drugslaboratoria, haalden tientallen vuurwapens van straat en namen 8.000 kilo cocaïne, 1.200 kilo crystal meth en bijna twintig miljoen euro aan contact geld in beslag.

Door het afluisteren van de berichten kwam de politie de martelkamers in zeecontainers in Wouwse Plantage op het spoor. Volgens het Openbaar Ministerie zouden de kamers niet alleen gebruikt worden om mensen te gijzelen en martelen, maar ook te vermoorden.

‘Een gamechanger voor de opsporing’

Nadat de Nederlandse en Franse politie EncroChat wisten te kraken, verzamelden ze foto’s, aantekeningen van deelnemers, communicatie tussen de beheerders van de versleuteldienst, databases met wachtwoorden en de financiële administratie van EncroChat. “Het is elke dag een feestje. Bij een groot aantal onderzoeken krijgen we nu ondersteunend en sluitend bewijs dankzij Encrochat. Dat is ongekend. Normaal moeten we in een zaak op zoek naar bewijs. Nu zoekt het bewijs naar een zaak”, vertelde Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, in een interview met het Algemeen Dagblad. Het onderscheppen van de berichten noemde hij ‘een gamechanger voor de opsporing’.

Update: aan het eind van de middag heeft de politie meer details verstrekt over kraken van Sky ECC. Op de persconferentie vertelt de politie dat ze, samen met de FIOD en opsporingsdiensten, in het hele land 75 huizen en kantoren heeft doorzocht. Daarbij zijn 73 verdachten gearresteerd. Ook nam de politie 28 vuurwapens, grote hoeveelheden harddrugs en miljoenen euro’s aan contant geld in beslag. Op basis van de informatie die via de cryptodienst is verkregen, zijn de afgelopen tijd verschillende drugslabs ontmanteld. De invallen maken onderdeel uit van een internationaal onderzoek met de naam Argus.

Sinds februari van dit jaar kon de politie meekijken en lezen met de versleutelde berichten van Sky ECC. Daarbij zijn meer dan tachtig miljoen vertrouwelijke berichten onderschept, en dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. Door de invalacties van vandaag en het onderzoek dat eraan vooraf ging, zijn volgens de politie ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen. Ferry van Veghel van het Openbaar Ministerie spreekt over ‘een goudmijn’ aan informatie. Hij denkt dat de komende weken en maanden (en misschien zelfs jaren) nog veel boeven aangehouden zullen worden.

Afgelopen jaar wist de politie EncroChat te kraken. In vergelijking met Sky ECC is EncroChat een kleine speler. Nadat EncroChat offline ging, stapten veel criminelen over naar Sky ECC. Het Openbaar Ministerie zegt dat er zo’n 11.000 accounts van Sky ECC actief zijn in Nederland. De server van deze cryptodienst is uit de lucht gehaald.

Update (10 maart 2021): via een persbericht laat Sky ECC weten dat de Nederlandse en Belgische politie de versleutelde berichtendienst niet gekraakt hebben. Volgens het bedrijf hebben de handhavingsinstanties een ‘malafide phishingapplicatie’ ontwikkeld en gepromoot als de officiële Sky ECC-applicatie. Sky ECC wist hier niets van of en heeft dan ook geen medewerking hieraan verleend. Het bedrijf overweegt juridische stappen te ondernemen wegens imitatie, inbreuk op het handelsmerk, smaad en fraude.

Directeur Jean-François Eap ontkent dat zijn platform voornamelijk door criminelen wordt misbruikt. Gebruikers die hun account voor criminele doeleinden inzetten, worden onmiddellijk gedeactiveerd, zo staat er in de algemene voorwaarden. “Het platform bestaat omidentiteitsdiefstalen hacking te voorkomen, het recht op privacy te beschermen en legitieme persoonlijke en zakelijke aangelegenheden veilig te laten verlopen”, aldus de topman.

Tot slot ontkent Eap dat Sky ECC offline is gehaald door de politie. Volgens hem waren er dinsdag kortstondig verbindingsproblemen met de servers van het bedrijf. Inmiddels draait de boel weer als vanouds, aldus de CEO.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (1)

Anton Mous

Privacy en securityredacteur

Politicoloog, historicus, webredacteur, copywriter: Anton is van vele markten thuis. Hij zet zijn schrijftalenten in voor VPNgids.nl om lezers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en privacy.

Meer artikelen uit de sectie Nieuws

Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (2)

Proton VPN wordt non-profit en zet in op vrije verkiezingen

19 augustus 2024

Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (3)

Zo kijk je WK roeien 2024 live, overal vandaan

18 augustus 2024

Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (4)

Live de Vuelta 2024 kijken: gratis stream

17 augustus 2024

Overheidsdiensten kraken cryptodienst Sky ECC - VPNGids.nl (2024)
Top Articles
$39.6 million available to low-income New Yorkers for home energy efficiency and electrification upgrades
John Deere Z Track 777 72" Mower
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5844

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.