The Morning Pages – wat is het en wat kun je ermee? (2024)

Wat nu als je elke morgen, direct na het afgaan van de wekker, niet richting de badkamer loopt maar naar je bureau? Naar een notitieboekje met een pen en dat je daar drie hele pagina’s volschrijft over wat er dan ook maar in je hoofd zit. Wat zou er dan gebeuren? Bedenkster van het fenomeen The Morning Pages, Julia Cameron vanhet boek The Artist’s Way, zegt dat die drie bladzijdes uitdagen, ophelderen, comfort bieden, prioriteit duiden en de boel synchroniseren. Ik duik er verder in.

Voor mij is de verleiding groot om direct na mijn werker mijn telefoon te pakken en social media te openen. Negen van de tien ochtenden heb ik wel wat meldingen en het licht van het scherm helpt mijn hersenen te ontwaken. Dat ziet Julia dus anders. Nee, direct aan de schrijf! Op die drie pagina’s – en nee, het mogen er niet meer of minder zijn, precies drie – schrijf je alles wat er in je op komt. Dingen die je nog moet doen, de droom die je vannacht had of de frustraties waar je nog mee rondloopt. Werkelijk alles mag, -nee, moet- je noteren.

’s Morgens schrijven reinigt je systeem

Na wat online research merk ik dat de meningen verschillen omtrent het fenomeen The Morning Pages. Waar de een roept ‘ik zou willen dat ik dat 20 jaar geleden had ontdekt’, stelt de ander dat er geen zinnig woord uitkomt. Dat laatste kan ik wel begrijpen want zonder spelregels wat je dan precies moet schrijven, is het misschien lastig beginnen. Julia stelt dat het inderdaad soms moeilijk beginnen is en dat je de eerste pagina vol pent met banale zaken. Als je dan eenmaal op gang bent, gaat het makkelijker en zullen de woorden blijven komen. Je hoeft overigens niet eens op spelling of zinsopbouw te letten. Het gaat niet om de kwaliteit van de tekst. Het is zelfs niet eens om te bewaren. Nee, het gaat echt om het reinigende effect van de woorden, emoties en alle andere dingen die op de achtergrond draaien uit je systeem te halen. Je kunt ze eigenlijk direct na het schrijven verscheuren.

Drie pagina’s

Waar mijn vraagteken bleef hangen, was het aantal van drie pagina’s. Waarom precies drie? Waarom niet één minder of meer? Als je dus zo’n ongeïnspireerde morgen hebt, waarbij je enkel op banale zaken komt, gaat ergens rond pagina twee het vuurtje branden en ga je los. En de verplichting om te stoppen aan het eind van pagina drie zorgt ervoor dat je niet narcistisch wordt, stelt Julia.

Mijn morning pages

Tijd om het te testen. En zoals altijd had ik moeite met het opschrijven van mijn eerste woorden. Ik denk te veel na. Wil het graag goed doen. Maar er is hier geen goed of fout, dus laat de woorden gewoon stromen. En het klopt! Wanneer je eenmaal in die flow zit ga je schrijven en schrijven en komen er woorden uit waar je je helemaal niet bewust van was. Ze stromen en stromen tot het eind van pagina drie in zicht komt en je eigenlijk wilt doorgaan, maar je moet afronden. En ook daar ben ik niet goed in. Dus ik ga nog kleiner schrijven en wil op de witruimte eronder nog doorgaan met mijn tirade. Toch zet ik een punt. Klaar. Wat een opluchting!

Tips om zelf aan de slag te gaan met The Morning Pages

1. Koop een mooi notitieboek waar jij je fijn bij voelt. De een kiest voor een dotted notebook; de ander gaat liever voor gelinieerd papier. Je kunt ook kiezen voor een Filofax notitieboek, waar je pagina’s uit kunt verwijderen en aan toe kan voegen. Wil je je hersenspinsels opschrijven en het daarna verwijderen omdat je dat fijner vindt? Kijk dan eens naar een MOYU. Dit is een duurzaam, uitwisbaar notebook! Er is voor ieder wat wils.

2. Zorg altijd voor een pen bij je notitieboek. Je wil direct aan de slag kunnen en een vaste pen zorgt voor een mooi, vast ritueel. Door te werken met een penloop schuif je je pen aan je notitieboek en heb je alles bij elkaar.

3. Zet jouw wekker 20 minuten eerder zodat je niet zo hoeft te haasten. Jouw ochtendritueel zit vast al vol met andere zaken en zo is het makkelijker om echt even die rust te vinden. Zorg dat je niet gestoord wordt. Niet door kinderen, niet door je telefoon en niet door een partner.

4. Laat alle regels los! Denk niet na over wat je schrijft, denk niet na over hoofdletters en leestekens en denk vooral niet na over spelling. Begin gerust halverwege een zin over een ander onderwerp als jouw hoofd dat jou vertelt. Maar onthou: schrijf drie pagina’s!

5. Lees het niet terug! Er zijn mensen die het gelijk verwijderen, maar het is ook mooi om het in jouw journal te bewaren en zo in een jaar tijd meerdere boekjes vol te schrijven.

6. Als je er echt niet uitkomt en je te lang naar een wit vel staart, kijk dan of journal prompts jou kunnen helpen. Een vraag, een quote. Een hulpmiddel is echt niet erg als dat jou aanzet tot schrijven. Je zult merken dat het steeds iets makkelijker gaat.

7. Enne, laat ook eens de regels los omtrent The Morning Pages en maak er jouw eigen ritueel van als je merkt dat het niet helemaal lukt. Ben je ’s ochtends te gehaast omdat jouw kinderen bijvoorbeeld aandacht vragen en je echt niet eerder kunt of wil opstaan? Pak dan een moment iets later in de ochtend, als de kinderen bijvoorbeeld op school zitten. Niet helemaal volgens het ‘officiële plan’ en volgens velen niet zo effectief omdat je al blootgesteld bent aan andere prikkels, maar het is de bedoeling dat het jou dient. En wie weet maakt dit het makkelijker. Je kunt het daarna altijd nog iets meer verschuiven naar de vroege ochtend. Zoek een manier die bij jou past om het optimaal toe te passen in jouw leven!

Was jij al bekend met het fenomeen The Morning Pages? Wat is je ervaring? Zou je het eens willen proberen?

Geïnspireerd? --> Handige notitieboeken

  • BEST SELLERSNuuna notitieboek Splash€31,50
  • NotitieboekenStudio oh Notitieboek Desert Sunrise€21,95
  • BEST SELLERSBullet journal Leuchtturm1917 Notitieboek Sage – Groen€22,95
The Morning Pages – wat is het en wat kun je ermee? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5722

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.