Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (2024)

De Mexicaanse keuken is hot, letterlijk en figuurlijk. En daar ben ik zeer blij mee, want dit is toch echt ultiem comfort food. Huisgemaakte guacamole, de pikantste salsa’s en royaal gevulde taco’s… Héérlijk. En inmiddels telt onze hoofdstad al heel wat Mexicaanse hotspots waar je voor dit alles en meer terecht kan. Van Noord tot Zuid; dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam.

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (1)

door Sharon van Lokhorst

Bij de één zit je goed voor een avond uitgebreid tafelen, bij de ander wil je juist voor de borrel gaan; voor ieder wat wils, dus.

Onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (2)

1. Coba Taqueria
Inmiddels is deze Mexicaanse spot in Amsterdam-Noord echt een begrip in Amsterdam, en het duurde bij mij schandalig lang voor ik er heen ging. Maar ja, ook ik ben om, net als zovelen. Want Coba is leuk, goed en vooral ontzettend lekker. Wat ik zelf ook heel prettig vind is dat de tafels ruim opgezet zijn, iets wat steeds meer een unicum wordt in Amsterdam. De co*cktails zijn lekker (met een sprinkhaan voor de waaghalzen), en de taco’s… *Chef’s kiss*
Coba Taqueria, Schaafstraat 4

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (3)

2. Oaxaca
Oaxaca is een beroemde culinaire regio in Mexico, en de naam van dit restaurant doet de regio eer aan. De gerechten die je hier eet, eet je daadwerkelijk ook in Mexico en anders dan je wellicht gewend bent van de (niet zo authentieke) Mexicaanse keuken. Tex-Mex nacho’s en taco’s zul je bij Oaxaca dus niet vinden, maar “Chicatana Ants” (mieren!) en “Chapulines” (gefrituurde sprinkhanen), lokale lekkernijen uit Mexico’s culinaire hoofdstad waar het restaurant naar vernoemd is, staan wél op de kaart. Voor mij iets te avontuurlijk, maar het gerecht met de speciale kaas uit Oaxaca en chorizo is hier echt waanzinnig en de taco’s to sharemet Iberian pulled pork zijn ook verbluffend goed. Ook voor visliefhebbers is hier trouwens genoeg te beleven: taco’s met soft shell crab, bijvoorbeeld. En wil je ontdekken waarom de eigenaren van Oaxaca mezcal de mooiste spirit ter wereld noemen? Met 32 soorten mezcal in huis, een selectie die als de mooiste in Europa wordt beschouwd, is Oaxaca’s mezcalería daar de aangewezen plek voor.
Oaxaca, Spuistraat 279

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (4)

3. Cabrón
Verschuilt achter de kraampjes van de Albert Cuyp, maar niet te missen als je houdt van Mexicaans eten. En wat je ook doet, als je hierheen gaat móet je de birria taco’s met consomé bestellen. Zo jammer dat er nauwelijks Mexicaanse zaken zijn waar dit op de menukaart staat, maar gezien de populariteit in het buitenland kan dat niet lang meer duren. En ze zijn heerlijk hier: met pulled beef en dan dippen in de consomé. Zó lekker.
Cabrón, Albert Cuypstraat 166

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (5)

4. Sins of Sal
Jaaa, bij Sins of Sal hebben ze het ook begrepen; ook hier staan de birria taco’s op het menu. Taco’s zijn hét streetfood van Mexico-city: ze zijn lekker, voedzaam én goedkoop. En hou je van taco’s, dan moet je in Amsterdam naar latin streetfoodbar Sins of Sal. Dit is dé ideale plek voor op een vrijdagavond, als je lekker uitgebreid uit eten wilt gaan in een trendy setting. De tijd dat Mexicaanse restaurants niet gezellig of mooi waren, is namelijk gelukkig allang voorbij; dit is echt een restaurant om lang te tafelen, met veel (fantastische!) co*cktails of wijn.
Sins of Sal, Westerstraat 86

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (6)

5. Bacalar
Coba is niet de enige Mexicaanse hotspot in Amsterdam-Noord; ook Bacalar is al lange tijd één van onze favorieten. Al is deze qua inrichting een stuk anders dan bovenstaande plekken; hier is het vooral industrieel, weinig poespas en kom je echt voor het eten. Meer heb je op zich ook niet nodig wanneer je eten zo goed is als hier — want het is hier écht goed. Jawel; ook hier hebben ze birria taco’s met consomé, alleen dan van geitenvlees in plaats van rund. Maar bestel ook zeker hun chorizo-kaas padron pepers en runderwang taco’s. Ongekend goed.
Bacalar, Chrysantenstraat 4

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (7)

6. Selva
Selva zit op grote hoogte in het nhow hotel bij de RAI Amsterdam. Mocht je niet bekend zijn met dit hotel; overal rondom zijn ramen, wat betekent dat je vanuit Selva een heel mooi 360 graden view hebt over Amsterdam. Het menu is Latijn-Amerikaans, dus niet alleen Mexicaans, maar dat betekent alleen maar meer keuze én dat er geweldige Peruviaanse ceviche op de menukaart staat. Je kan hier plaatsnemen aan de hoge tafels of lage tafels, en voor een borrel met wat hapjes of een uitgebreid diner. Ook leuk: de naastgelegen co*cktailbar Sonora. Het idee achter Selva wordt hier moeiteloos doorgetrokken, dus ook hier waan je je in Latijns-Amerikaanse sferen. De co*cktails die ze hier serveren zijn geïnspireerd op de oude verhalen en legendes van Latijns-Amerika.
Selva, Europeboulevard 2

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (8)

7. Fiona
Om heel eerlijk te zijn kom ik niet vaak op de Wallen, maar als ik er kom is het negen van de tien keer voor Fiona — hier eet je namelijk goed Mexicaans en is het altijd gezellig. De porties zijn ruim, de co*cktails goed en je zit overal in het restaurant leuk (vind ik altijd een pluspunt), ook aan de bar. Leuk: op zaterdag en zondag zijn ze hier ook open voor lunch, dus een goede stop tijdens een dagje Amsterdam Centrum.
Fiona, Warmoesstraat 14

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (9)

8. Senor Mostachio
Zeker in de zomer zit je hier top aan het simpele, maar zonnige terras. Het is een prima Mexicaans restaurant, niet teveel poespas en gewoon de standaard items die je verwacht — maar alles is super smaakvol. Hier zijn twee grote pluspunten: ze zijn zeven dagen per week tijdens (late) lunch geopend, en ze hebben ook genoeg opties voor vegetariërs. Zo staat er een cactus burrito op het menu — en die is serieus goed.
Senor Mostachio, Ruysdaelkade 183

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (10)

9. Calle Ocho
Als je met een grotere groep bent en lekker wilt eten en borrelen, is Calle Ocho de beste plek om heen te gaan. Ook hier vind je vooralthe usual suspectsop het menu, maar alles smaakt lekker en de co*cktails zijn écht heel goed. Ook zijn ze elke avond (dus ook doordeweeks) tot laat open, dus het is eigenlijk altijd gezellig hier met borrelaars en eters. Ik heb veel mooie avonden met vrienden hier beleefd; dat je al vroeg aan tafel gaat en pas heel, heel laat weer vertrekt.
Calle Ocho, Albert Cuypstraat 226

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (11)

10. Cantina Caliente
Ook dit is geen spot waar je alleen Mexicaans eten op de menukaart vindt, maar Latijns-Amerikaanse gerechten. Het is een redelijk grote zaak, waar je overdag (ze zijn elke dag vanaf 12 uur open) ook prima kan zitten met je laptop om even te werken. Qua lunchgerechten hebben ze dan ook genoeg keuze en echt niet alleen maar taco’s en/of burrito’s. Sowieso zijn alle burrito’s ook verkrijgbaar als bowl — hou ik van.
Cantina Caliente, Roetersstraat 192

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (12)

11. De Margaritabar
De naam zegt het al een beetje, maar inderdaad: elke Margaritaliefhebber móet hierheen. Maar je kan hier niet alleen drinken, ook gewoon heel goed eten; alle standaard Mexicaanse gerechten vind je hier op de kaart. Wat ik leuk vind aan deze Mexicaanse spot is dat je elk gerecht zelf kancustomizen, met bijvoorbeeld extra kaas of jalapeños, en ze hebben ook keuze uit zeven verschillende salsa’s.
De Margaritabar, Lange Leidsedwarsstraat 71

12. Celia
Ok, een vreemde eend in de bijt, want Celia is een ‘Californian-inspired restaurant’ en geen Mexicaans restaurant. Toch verdient Celia een plek in dit rijtje. Waarom? Bij Celia in hartje Amsterdam kun je geweldige tacos eten. Ga dan wel op een dinsdagavond, want dan is het hier Taco Tuesday en staan er fantastische tacos op het menu. Van mijn favoriete taco deel ik meteen het recept met je: blauwe maistortilla’s met paddenstoelen en queso fresco. Maar ook Carne Asado is fantastisch. En voor de liefhebbers: er staan ook Mexicaanse Mezcal co*cktails op het menu. Los gezelligitos!
Celia, Nieuwendijk 60

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (13)

13. Catuabar
Ik ben een groot fan van goeie co*cktails, maar na twee stuks kletter ik geheid van de barkruk. Daarom hou ik zo van plekken waar je ook goed kan eten naast je co*cktail. Enter: Catuabar. Hier wordt Amsterdamse gezelligheid gecombineerd met geweldige Zuid-Amerikaanse gerechten. De Braziliaanse chef Gui bracht een schat van ervaring en smaken mee naar de hoofdstad en maakt er – met een berg liefde – verrassende gerechten mee. Gui werkte onder andere bij de Alex Atala-groep en Restaurant Central in Lima, de hoofdstad van Peru die al jaren door foodies geroemd wordt om de geweldige keuken. Hier leerde hij overigens ook de Braziliaanse mixoloog Alex kennen, die hier nu co*cktails creëert alsof het zijn levensmissie is. Tip: beste vooral een choripán om een bodem te leggen… En laat je dan adviseren. Van vergeten classics tot house batches; de co*cktails zijn hier top!
Catuabar, Andreas Bonnstraat 40H

14. Local Dealer
Dit is ook een plek die je op je radar wil hebben als je hele goeie taco’s (en ceviche) wil eten. Vader en zoon runnen dit kleurrijke restaurant. Ik werd getipt door mijn broertje die een bonkend hart heeft voor birria taco’s. En die zijn hier dus echt top. Zeker bestellen: de Birria chilaquiles en de Birria quesedilla. Ongelofelijk lekker, je vreet je vingers erbij op. Moeten we een cijfer geven? Een 8.4 zeker!
Local Dealer, Dapperplein 23

Lees ook:

  • 7x Mexicaanse gerechten die ze in Mexico helemaal niet eten
  • Eten bij de Mexicaanse tacobar met Michelinster: enorme belevenis
  • 32x de leukste hotspots van Mexico-City

Headerbeeld: Cabrón

Dit zijn onze favoriete Mexicaanse restaurants in Amsterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6127

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.